Wednesday, February 25, 2009

Fadilat Ayat Kursi

Terlalu banyak Fadhilat AYAT KURSI yang dicatatkan berdasarkan hadith, antaranya:
*Barang siapa membaca ayat Kursi di akhir setiap solat Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT (insya Allah drpd sekalian bala/bencana yg mungkin akan menimpa) sehingga solat yg akan datang (ayat pendinding paling efektif!).
*Barang siapa membaca ayat Kursi di akhir tiap solat, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.
*Barang siapa membaca ayat Kursi di akhir solat Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.
*Barang siapa membaca ayat Kursi di akhir tiap2 solat fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.
*Barang siapa membaca ayat Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.
*Barang siapa membaca ayat Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
*Barang siapa yang membaca ayat Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberikan pertolongan kepadanya.

Petik dari SRTAS YahooGroup

1 comment:

  1. Entry yang menarik dan membina..
    Boleh share!! TQ

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin