Thursday, August 13, 2009

berpoya-poya di kampus











alhamdulillah, AKHIRNYA...
alangkah indahnya jika detik-detik ini disaksikan bersama anak-anak tersayang... apakan daya.. abang sulung ade peksa us2. dia jer yg lebih 12 tahun.. adek2nya, memandangkan mereka skolah dan dengan wabak yang melanda, keputusan tidak membawa mereka bersama adalah langkah bijak...
maka hanya kami berdualah yang hadir di majlis konvokesyen usm ke-40 (heh! macam le kami jer yg dok dlm dtsp tu!)... bagai berbulan madu lagi... dan seperti 'berpoya-poya' ngan suami tanpa menyentuh langsung keje study saya yang berlambak-lambak... adusss!!!
terasa begitu lama menantikan tibanya saat ini.... saat menyaksikan suami menerima ijazah doktor pendidikannya.... walaupun topinya penyet, topinya huduh, tapi ia begitu bermakna bagi kami... perjuangan bersama.... hehehe...sat ni tinggal saya jer yang nak teruskan perjuangan ngan masterji ni... adeh.....
bertuah rasanya berada dalam majlis sidang pertama..... masa first degree dulu, applied science masuk sidang 4... masa dip ed, saya x pi konvo pun...tu sidang pertama gak..nyesal n rugi lak x attend konvo masa tu... hehehe..dgn anak sulung di dalam kandungan.. x pe le..dah Allah tentukan x dpt g dulu...
masa suami grad first degree, bukan sidang pertama gak rasanya... masa dia amik master, memang la sidang pertama tp mungkin sebab asyik berbual ngan mak in law, dan sebok ngan anak2, x terasa istimewanya sidang 1.
tapi semalam, detik-detik bermakna tu dpt saya nikmati dgn tenang...sebenarnya dgn status saya sendiri sbg student sedang wat master, memang terasa ruginya.... napela x further study lebih awal?? rasa bangga (bukan riak) dan puas apabila segala usaha penah lelah belajar akhirnya menerima segulung (sekeping la...) ijazah yang begitu dinantikan... seronoknya melihat wajah-wajah ceria, puas dan bangga apabila kejayaan mereka diraikan dalam majlis konvokesyen yg gilang gemilang...
ade ketikanya, terasa macam dok dlm cerita harry potter pulak... ngan jubah yang besar dan labuh... ahh! terasa bagai ade daulat saja pakaian akademik tu... teringat-ingat ketika menerima ijazah first degree dulu... memang saat begitu bermakna apabila akhirnya berjaya mendapat segulung ijazah... syukur x terkata... lebih-lebih lagi membayangkan kembali saat getir melalui projek tahun akhir ngan tesisnya lagi...ngan kisah nyamuk2 bagai nak giler...
terasa istimewanya majlis sidang pertama ni... lebih-lebih lagi ngan menyaksikan suami sendiri, juga rakan-rakan yang berjaya, x kira yang bertopi penyet atau ngan kalong sarjananya.... begitu banyak bidang ilmu yg boleh diterokai... semakin ramai graduan luar negara yg turut menerima ijazah di sini.... bangga jd rakyat malaysia, juga amat bangga menjadi warga usm....
juga, graduan phd, edd ngan sarjana, majoritinya sudah berkeluarga sendiri... itu yang lagi bermakna apabila isteri/suami ngan anak-anak dapat merasai detik kejayaan setelah lama berkorban sebelum ini....bukanlah mudah sebenarnya utk menyambung pengajian setelah berumahtangga... terlalu banyak komitmen n tanggungjawab... pada pasangan, ibubapa, anak2, kerjaya, juga pelajaran yg diikuti.... jutaan terima kasih buat semua... juga sekalung tahniah buat kita semua... moga Allah mengurniakan kejayaan dan ganjaran yang besar buat kita.
ermmm... bangga juga bila tgk lecture2 biologi zaman study dulu, kini dah menjadi dekan dan pengarah sana-sini, kalau dulu dipanggil encik, sekarang sudah jd prof.... tanpa mereka, sapalah kita di universiti ini.... tima kasih buat mereka , juga buat guru2 di sekolah dan terutama buat guru pertama dalam hidup ini, ibu dan ayah....jasa kalian x kan dilupakan... ( ceh! feeling abis.. macam saya pulak yg konvo.... adeiii...study study!)

5 comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin