Monday, June 15, 2009

BI dapat berapa??


sejak kebelakangan ni, isu pendidikan dok menyebut pasal lulus bahasa inggeris dalam spm untuk layak dapat sijil....


terpanggil rasanya untuk meluahkan pendapat peribadi, rasa hati tentang isu ini..ppsmi pun belum selesai.. pandangan saya sebagai pelajar sejak kecil dulu (hingga kini, masih belajar), sebagai ibu dan sebagai pendidik di sekolah... hanya berdasarkan pengalaman sendiri, tidak boleh digeneralisasikan kepada populasi yg lebih besar.


background BI saya x bagus mana pun.. cukup makan untuk survive dalam era globalisasi kini. degree pun dalam negeri jer.... (mak x bg apply oversea, takut kapal terbang terhempas le, rusuhan kaum le..macam2. tu blum ade 9 11 lagi...)


sejak kecil, bahasa ibunda ialah bahasa melayu, loghat perak kawasan ipoh... ayah bekerja jd drebar boss syarikat besar.. satu motivasi dalaman untuk mengubah nasib keluarga... nak jadi boss yg dok kat belakang.. dan ayah juga boleh jd boss, anak drive kan bila besar nanti....


advantage jd drebar boss ni, dapat bertemu ngan pihak atasan, terutama seketeri dan akauntan syarikat.. masih dalam batasan pemandu syarikat... tapi ayah saya pandai bergaul dengan rendah diri... pandai berjimat... kalau boss outstation, ada elaun rumah tumpangan tapi ayah sanggup tido kat masjid ke, dalam kete ke.. supaya duit tu boleh simpan untuk makan anak bini, pendidikan anak2...(rindu arwah ayah....) orang offfice tau, kami hidup susah dan anak ayah ramai... sekali-sekala mereka bagi pakaian terpakai, coklat oversea bila depa balik dari luar negara dan yang paling saya suka, seketeri company bagi ayah koleksi readers digest yg lama-lama.... nak beli sendiri?? x de ler...


asalnya saya suka tengok lukisan pada cover belakang RD tu... cantik2 potretnya, lukisannya. bukannya iklan macam sekarang ni. dari kulit luar, saya mula membaca drama in real life... kisah cabaran, rintangan dan dugaan yg ditempuh individu atau kumpulan atau masyarakat, berdasarkan kejadian sebenar... kisah2 dalam tu penuh motivasi dan kekuatan dalaman (walaupun rata2nya kisah tu melibatkan mat saleh, orang kristian dan bukannya islam). sebahagiannya mengisahkan saat2 genting menghadapi maut, penyakit dan sebagainya tetapi kerana ketabahan dan kesungguhan, mereka berjaya selamat akhirnya...


abis baca drama in real life, mulalah saya baca laughter the best medicine, all in a day's life, sampai le boleh abis satu majalah tu... bacanya sambil dok dalam *** pun boleh... mungkin dari situ saya mula minat BI.. di sekolah pula, saya jenis yg bagi tumpuan masa belajar. keje sekolah jarang ada, sebab saya slalu siapkan cepat masa di sekolah... kat umah memang banyak main, tolong mak, tengok tv. masa menonton tv, saya suka dengar dialog mat saleh sambil baca sarikata... jadi sambil tgk tv sambil belajar BI.. masa kat skolah rendah, cekgu BI sangat garang... mungkin tu pun faktor kene belajar betul2, malu kalo kena marah...
saya juga suka tengok tv pendidikan di rumah...learning english is lots of fun....


masa skolah menengah, kelas BI ikut set... student kena stream ikut kepandaian BI.. jadi kena selalu berusaha untuk dapat masuk set 1. cekgu pulak, ade masanya, diimport dari oversea.. memang omputeh betui.. tapi saya x pernah dapat cikgu omputeh.. yg dapat, cikgu balik uk, amik law tapi jadi cekgu.... slang cam omputeh juga la... pernah dapat cekgu india... depa ni klu speaking, macam india dari sana, jajahan british dulu... siap pronoun p tu kena letak tangan kat depan mulut, sebut 'p' sampai keluar angin seketul....dulu x de linguistik ke, kelas pronounciation ke... tapi dia ajo cara guna dikki, sebutan yg ade dlm dicky tu..


ade masanya, cekgu soh buat paper cutting, cari 10 ke, berapalah perkataan yg sukar dan beri makna. ada satu buku khas utk ni... masa cuti, kena buat jurnal, tulih aktiviti di buat dari celik mata sampai tido balik.. in BI.


masa di sekolah rendah hingga menengah, saya ade penpal... dapat dari program tv BIG BLUE MARBLE.... hehehe..yg sezaman ngan saya mungkin ingat citer ni... program tv mengisahkan kehidupan kanak-kanak di setiap ceruk dunia.. last skali dia bagi address utk dptkan penpal dari serata dunia.. IYS pun ade masa tu.... jadi saya berkawan ngan 2 remaja dari greece.. BI adalah bahasa kedua utk depa jugak... so ber-aerogram le selalu... depa puji BI orang mesia lg baguz dari depa....


di rumah pun, selalu juga kami adikbradik cakap BI ngan mak ayah... x le selalu... tapi kira x kekok la klu nak cakap BI dlm family... bila cuti skolah, melancong zaman dulu, budget traveling punya, bila jumpa tourists, walaupun malu2, saya beranikan diri bertegur sapa ngan mereka... mungkin tgk 'keberanian' ayah becakap omputeh walaupun broken English.... kita ni slalu nak perfect, jaga grammer la... yg penting, cakap mesti berani... bukannya dapat markah pon kalo cakap teror.. asal depa paham apa kita kata, cukup la...


masa lepas srp, saya suka baca mills n boon.. bukan saya punya pon, pinjam orang punya... klu saja nk beli sendiri, idakle teman.. membazir je. lagipun bukan elok citernya...saya bukan nk ikut sangat isi ceritanya, tapi tu salah satu bahan bacaan utk improve BI saya... 'tall...dark...n handsome....with the husky voice...' cisss!!! bebudak x cukup umur jgn baca ek! belajar BI nya, bukan content nya..


dalam kelas bm ngan bi di skolah rendah ngan menengah gak ade class reader. dulu x de component literature macam sekarang... tiap minggu kena baca satu buku dari kotak buku di english lab... kena jawab soklan di belakang buku... robinson crusoe, jane e.. ntah ape ejanya, lupa dah.. x masuk exam cam sekarang..


saya juga pernah sebulan masuk skolah harian di ipoh, sebelum masuk boarding sch. mula masuk rps, pas tu masuk mgs rancangan khas... di mgs, dok kelas top, bergaul ngan anak orang2 kaya... depa speaking jer...nak tak nak, anak drebar ni mesti ilmu setanding atau lebih lagi dari depa.. yang kaya miskin bukannya kita, tapi parents...(nak sedapkan hati yang kaya bukan depa, tapi mak bapak depa...) saya juga sedar, kekayaan bukan dapat diwarisi tanpa ilmu. tanpa ilmu, harta yg banyak pon boleh abis tapi dengan ilmu, walaupun asalnya miskin, kita boleh buat harta...


di kampung (ipoh la), saya mempunyai jiran belakang rumah.. bekas askar dgn bbrp orang anak. ramai yg lebih tua dari saya... depa suma sekolah di mgs sejak primary... mmg ada rasa cemburu sebab depa skola di bandar, kami adikbradik skolah kampung jer... tapi mak slalu pesan, kat mana belajar pon, yg penting belajar bersungguh2, belajar pandai2.. tq mak. saya sentiasa sedar, kami orang susah dan kena sentiasa berusaha utk hidup senang kemudian hari..


bila kakak2 jiran kami tu besar, sorang sorang g oversea...jeles lagi... saya memang berhajat sangat nak belajo luar negeri macam depa.. result spm saya memenuhi syarat nk apply oversea tapi tu la, mak risau macam2..tv punya pasallah...tunjuk air crash la, rusuhan kaum la... takut mak nak lepaskan anak dia... tapi alhamdulillah, sampai turn adik saya, saya pengaruh mak, convince kan mak, ajal maut dah ditentukan... klu dah ajal, dalam selimut pon boleh mati... x payah tunggu kapal terbang terhempas... selama ni pon berapa banyak org naik kapal terbang, ok je... mungkin masa tu mak dah x 'kolot' macam dulu...


saya juga suka membaca buku2 sains, rata2nya tulih dalam BI. klu masuk library, suka cari encyclopedia...nak beli sendiri minta mahap le... x mampu... saya juga klu belajo nyanyi dalam kelas muzik masa skola rendah, memang nyanyi ikut sebutan yg jelas... lagu o my darling tu, twinkle2, billy boy, small world, que serra serra dan memacam lagi... pronounce betui2. tu antara lagu saya suka nyanyi di samping lagu melayu dlm n3 lepas.


bila masuk u, saya suka bergaul ngan kawan cina dan india juga.. dengan depa, lg selesa cakap BI...sebenonye depa tu x le terer mana pun, cuma depa berani cakap jer... klu nk tgk grammer nye, berterabur... saya join st john ambulance masa matrik...kononnya nak cari peluang buat keje charity, jd volunteer pbb...x penah dapat peluang pon.... mungkin juga sebab saya masa tu hajat nk jd doktor.. dalam pbsm, ramai melayu.. pergaulan lain sket.. dengan kaum lain, communicate bnyk dlm BI... teori pun direct dari buku bi...lagi selesa bagi saya...


bila guna komputer ke, baca brosur ke, saya prefer bi sebab dlm banyak hal, bila ade percanggahan, versi bi akan dirujuk....lagipon bnyk bahan rujukan dalam bi....


now ni, sejak saya buat master, saya kene join international class sebab saya fulltime. syukur alhamdulillah, bekalan ilmu bi saya cukup utk saya belajar dan bergaul dalam bi. kesian tgk guru2 parttime yg mana agak lemah bi, terpaksa dengar lecture dalam bi.


anak2 saya pulak, sumanya generasi ppsmi... mujurlah saya sendiri cekgu maths ngan background bio, boleh bantu ngajo anak2 dalam maths sains mereka dalam bi ni....


tringat masa kene kursus etems dulu...saya batch kedua. masa tu semua yg nak ajo maths sains wajib hadir etems, x kira backround. selain ilmu2 yg saya dapat, 'cikgu' bi pembimbing kami mengakui, melalui etems ni, dia turut belajar maths.... terer bahasa inggeris pon x bermakna mereka boleh menyampaikan bahasa matematik dengan baik... dalam english komunikasi mana ade sebut pasal trigonometry, algebraic expression... jadi, etems tu pada saya, cuma membantu guru lebih yakin untuk berkomunikasi dalam bi. tu pon utk dialog biasa... sampai kepada content sains maths tu sendiri, cekgu kena bergantung pada buku teks, cd yg becakap... memang kesian bila tengok guru2 yg lanjut usia, yg lemah bi terpaksa merangkak2 ngajo bidang kepakaran depa dlm bi...


jgn disebutla pasal elaun bisp yg kami terima.... kerana elaun 10%(non-degree) n 5% (degree) bersamaan seratus hingga dua ratus lebih tu, kami ditimbunkan dengan pelbagai responsibility... kena attend kelas bi la, beli buku ni, buku tu, kena buat opsme, diagnostic test, proficiency n memacam lagi... tu belum kira kena masuk jawatankuasa, ahli buddy support system, dasar 60:40, critical friend, minggu ppsmi, program 5 minute bi le..memacam. orang cuti, cekgu kena kursus bi dan sebagainya.... bila sampai analisis markah, analisis program, siap le jawapan.....


saya mengajo di sekolah kategori luar bandar... ppsmi agak membebankan utk pelajar. saya sendiri tidak ade masalah menggunakan bi utk penyampaian isi pelajaran tapi........kalo lah saya gunakan bi 100%, alamatnya sorang dua je student betul2 bole ikut apa yg saya sampaikan.... ada kalanya, saya rasa saya jadi cikgu bi lebih dari cekgu maths..... klu tulisan. maths sebenarnya satu bahasa yg tersendiri... nombor ditulis dgn cara yg sama, tetapi disebut dalam pelbagai bahasa.... kalo sekadar 2x5=?, takyah tau sebutan dalam bi pon masih boleh jawab.. bukannya ade oral maths...


after all i've written, ape kena mengena ngan tajuk??? kalau lah boleh diseru kepada semua anak-anak, student2 semua, lebih-lebih lagi yang berdarah melayu, berada di pendalaman (sebab kumpulan ni yg dirisau makin jauh ketinggalan), belajarlah bersungguh-sungguh... x kira ape cabaran yg bakal mendatang... sedarlah... bumi yg dipijak ni dikongsi bersama... kita bukan tuan selamanya... zaman terus berubah... saingat makin sengit. jangan sentiasa mengharapkan bantuan, simpati..... bangun bersaing dengan cara sihat...kita juga boleh berjaya... ada bukti kejayaaan jika diukur pada kemewahan.. bi ni hanya satu cabaran kecil saja....terima cara positif..lagipon sapalah kita nk mengubah itu ini...


nak jadi boss duduk di belakang, berusahalah....Allah lebih mengetahui.

16 comments:

  1. o0o..hebat dr kecil lagi rupanya akk ni..patut la skrg ni makin hebat..hehe

    ReplyDelete
  2. Uhuhuhu...

    Betul kak... tak kira apa cabaran juga yang datang, sahutlah, sambut... buktikan kita juga boleh berjaya. bila dah berjaya, dah ada kepandaian, bolehlah pegang tampuk pemerintahan negara dan ubah apa2 apa yang patut yang dulunya kita aras tak kena.

    So, daripada merungut panjang-panjang, jomlah kita usaha dan kemudian usaha ubah! Hehe...

    ReplyDelete
  3. Arazma...

    Kena ubah persepsi student terhadap BI tu dulu agaknya. Rata2 pelajar luar bandar memandang BI tu menyusahkan..Bila berjaya ubah persepsi mereka, bina pulak sikap positif dalam diri mereka..Kemudian suntik semangat dan motivasi dalam diri mereka.. namun proses ini bukan senang tapi tidak mustahil.. Yang penting biar keinginan itu datang dari dalam diri pelajar itu sendiri..

    ReplyDelete
  4. rubi...kak insan biasa yg bercita2 tinggi...

    betul tu balqis..mcm komen cekgu2..teruskan usaha..

    kak tirana, memang proses tu tidak mudah dan sedang dilaksanakan...tu la ade masanya saya mcm jadi cikgu bi, bukan cikgu maths...

    ReplyDelete
  5. suka lah entry kak maa yang nih..touching..
    kak maa ni memang gigih la..

    ReplyDelete
  6. huih... hebat rupanya kakak kita yg sorang ni....

    saya ingat... saya masa zaman sekolah pun merangkak2 jugak BI ni... tapi bila dah masuk UNI, bergaul dgn pelbagai bangsa barulah nampak mahir sikit... satu lagi saya suka tgk berita nightline... utk mahirkan sebutan...

    saya tak tahu nak komen apa pasal ppsmi tu... tapi secara jujurnya - saya tak setuju... sebab saya ada pengalaman belajar diluar bandar lepas tu ada pengalaman jugak belajar di sekolah yg agak bagus di bandar kuantan... jadi saya memang dpt lihat prbezaan antara kedua2 sekolah ni dr segi penggunaan BI... ketara... jadi sekarang ni, saya memang kesiankan pelajar2 luar bandar ni....

    cabaran tu betullah... sebab org kata kat mana ada kemahuan, kat situ ada jalan... tapi pd saya bukanlah satu perkara yg wajar bila kedua-dua subjek 'killer' tu digabungkan... hahah... kan dah jadi 'double killer'...

    sekarang tak sama mcm dulu. sekarang saingan memang banyak... sape yg cepat, dia yg dapat... so, kena usaha gigih lagi.. tapi saya tak boleh nak pastikan kegigihan pelajar luar bandar...

    perlu diletakkan idola di kalangan mereka dari kalngan pelajar2 pintar... tapi masalahnya, bila ada pelajar pintar - mereka akan dihantar pulak kesekolah yg lebih padan untuk mereka... jadi yg pintar ni akan beraing sesama yang pintar. BI yg bagus akan jadi makin bagus...

    dan yang agak tak pintar ni, bersaing pulak sesama mereka yg tak berapa pintar... haha, akan wujud ke saingan diantara mereka2 yg lemah ni, bila tgk kiri kanan adalah kawan-kawan yg sama je macam mereka sendiri...
    mcm tu, mcmana nak wujud persaingan... memang tak akan wujud... kat satu-satu sekolah tu pun, diasingkan pelajar pintar dgn yg lemah, kenapa? bukanlah tak patut... mungkin cikgu2 lebih mudah nak tumpu prhatian... tapi, rasa nak bersaing tu tak akan ada sesama mereka dikelas2 yg agak terkebelakang... errrr... pendapat je... pandai2 pulak saya ni kan...

    tapi harap-harap ppsmi ni memang akan memberi hasil satu masa nanti... walaupun sekarang ni tak nampak sebarang hasil pun - terutama pd pelajar2 di luar bandar....

    ReplyDelete
  7. alamak... panjang nya komen budak ni... over lah tu

    ReplyDelete
  8. "To change and change for the better are two different things.."
    -German Proverb
    "You've got to do your own growing, no matter how tall your grandfather was.."
    -Irish Proverb

    Hidup yg bersemangat KakMa..keep it up!
    -reza

    ReplyDelete
  9. Gua nak ajak lu mkn kenduri kt blog gua.Ada ulam ulam kampung
    Follow terus pun xpa lagi bagus.

    Blog gua dah tak seimbang.Gua tgk budak2 ramai dah berat ke belah punk.

    ReplyDelete
  10. ilya...
    klu kita x bantu mereka, sapa lagi????

    chime,
    panjang komen noooo.... kak selalu sebut kat students, termasuk kat kelas ujung,

    'kamu bersaing dengan diri kamu sendiri... markah penuh 100%. tak de sapa boleh halang kalo kamu nak dapat 100%.. biarlah rakan2 kamu malas ke, nak tido ke, kamu mesti usaha untuk dapatkan markah yag lebih baik...' tu lebih urang bunyinya... edit ikut kelas yg diberi nasihat...


    reza,
    kak ingat chinese proverb... 'dont give them fish but teach them how to catch fish...'
    jadi bila masuk waktu maths boleh gi mancing ek!


    firdaus,
    i follow u... n3 n3 menarik... bole selit citer yg bermoral utk punk followers n sewaktu dengannya...

    ReplyDelete
  11. Nampaknya seperti sebuah siri penceritaan hidup dan luahan rasa hati :) apapun, itulah puncanya pelajar-pelajar jadi tak berapa mahir.

    Pernah tak kita fikir kenapa belajar dari tadika sampai spm, kita belum mahir berbhasa inggeris?

    ReplyDelete
  12. anak melayu tak boleh manja2 lagi...kena usaha kuat..huhuhu

    ReplyDelete
  13. kak, saya baca entry ni sambil tunggu maghrib. nyamuk kat kaki pun tak dihiraukan. suka entry kak azma. memang menusuk.

    saya suka rd. =) duk ulang baca yang sama je. x jemu.

    isu ppsmi n lulus bi tu, sy setuju sgt.. dgn kak azma. ehe. ia tak boleh di aplikasikan secara global. utk sekolah elite boleh la...~

    ReplyDelete
  14. farid,
    tringin nak bagi ank2 fasih bahasa alQuran tp maknya pon x brape tau...

    cc manja sayang,
    ala bucuk2...mari rotan klu x dengar nasihat...

    ije,
    bila dah ade gaji sekarang ni, baru la mampu beli rd sendiri..tu pon rate student.. dapat 40% off.

    ReplyDelete
  15. benda permulaan..selalu dianggap -ve

    ReplyDelete
  16. memang slalu macam tu....bukan senang nak berubah....

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin