Saturday, June 6, 2009

TiGA

ulangtahun ke 25 tv3..x de kene mengena ngan tajuk nk ditulis ni... biaq la depa... bukan dapat royalti apa pun...
saja nak tunjuk...... dosa la menunjuk-nunjuk... dok aih, nak tayang jer...makan malam sat tadi ade nasik TiGA warna....bole pilih nak makan yang mana.. 1, 1+1 atau keTiGA-TiGAnya sekali... (p/s: iklan jap.. nasik3 tu dihidangkan dalam bekas kaca yg bole berpusing tapaknya.... x de kene mengena ngan tajuk gak...)

nasik3 tu bukannya mewakili 3 kaum utama di malas_ia sebaliknya adalah 2 nasik sejuk yg bercolor bukan putih, dibawa balik dari umah opah semalam... x baik membazir... klu dpt mkn ngan ikan TiGA rasa, kan sedap!!
ari ni jugak kami orang g TiGA kenduri kawen.... sekitar daerah bandar di-raja ni jugak.. yg di luar daerah, x upaya le teman nk hadiri... ade satu lagi di telok diamond. maka pegi lah berjalan kaki memenuhi jemputan jiran terdekat dulu..(sebab teringat time ade kematian, jejiranlah antara yg paling awal hadir...). kak de yang tadika 4 taOn tu beriya-iya nk tgk ustazah dia kawen... sampai kat umah pengantin, cedok2 makanan, cari tempat dudok dan makan le kuma... mempelai ke sana-sini meng-entertain tetamu yg hadir... maka terkeluarlah dari mulut kak de 4 taON... 'mak, tu bukan ustazah ****'. tergelak pon ade, kesian pun ade... umah petama yg kami pegi tu adalah anak rakan sekerja dulu, jiran kami.. ustazah kak de pulak, mmg le menyewa area ni, tapi kawennya kat kampong.... sian kak de, punya excited nk tengok ustazah dia, tetiba wajah lain pulak yg jadi pengantin...

umah seterusnya, kenduri ustazah kak de.. ni dia gambar handphone mempelai baru sampai belom makan nasik...










baru puas hati kak de dapat jumpa ustazah dia.... si kakak pulak ngomen, muka ustazah macam lain la.... macam-macam la...memang le pun, selama ni dia nampak, ustazah dia dulu x mekap cam ari ni... ape-ape pon, tahniah buat ustazah n suami... semoga jodoh berkekalan bahagia hingga ke akhirat...
umah seterusnya.... x yah citer le... yg PASti nya, ari ni, saya dah memenuhi TiGA jemputan kenduri kawen, bawa anak2 bersama...suami x dpt attend sebab bertugas di luar daerah.... rombongan kami, TiGA bintun2, sorang mak orang ngan 2 puteri, diapit dua hulubalang mewakili bapa mereka....
okla... jam di bucu laptop ni dh tunjukkan 9:33 malam... udah le dulu...

13 comments:

  1. kenduri byk sungguh cuti sek ni

    ReplyDelete
  2. kenyang makan nasik kenduri, tak payah masak dh kat umah :D

    ReplyDelete
  3. memang x menang tangan, walaupun ade 7 pasang tangan kt umah ni....
    sempat pulak syafa nk onlne nih...

    syikin, result cemana???

    ReplyDelete
  4. hari ni 3, esok 3, lusa lagi 3... tulat... bla-bla bla... samapi cuti sekolah abis... tiap2 hari takyah masak dah.... hahaha...

    selamat pengantin baru kepada mereka2 yg terlibat

    ReplyDelete
  5. kepada chime d sana, ape tunggu lagi.... kenangan TiGA tahun lalu x bisa dilupa tapi hidop mesti diteruskan...

    ade rezeki, jempot kak g kenduri...

    ReplyDelete
  6. Balik cuti ni pun dah ada 8 jemputan perkahwinan... Aiyark! Round satu malaysia lah saya...

    ReplyDelete
  7. balqis, bila lalu perak tu, calling-calling le, bleh singgah umah...

    ReplyDelete
  8. Salam,

    Wah, sakan berkenduri yer. Semoga akak sekeluarga sihat selalu. Biasanya time kenduri nilah orang melayu penuh kat hospital :)

    ReplyDelete
  9. hah! takutnya....mungkin juga bagi warga2 yg kesihatan mudah tergugat...kena darah tinggi ke, kencing manis ke, batuk demam kut... terima kasih atas peringatan.. ni drive pun ati2..

    ReplyDelete
  10. tahun ni ramai sungguh orang kawen..situ sana sini hehee

    ReplyDelete
  11. sokong.. baru betul pi kenduri kalau tak dapat nak makan tapau aje bawa balik... rezeki tak baik di tolak...hu..hu

    ReplyDelete
  12. ade tempat-tempatnya, dan masyarakat2nya..misalnya orang jawa..(ye ke?) mmg ade bekalan tapau bawa balik... lama dh x dpt jemputan mcm tu...

    tapi syukur gak masih dpt buat koleksi bunga telo, cenderahati dari kuarga pengantin...

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin