Tuesday, July 7, 2009

mAsYaALLah... terkene demam denggi....


alkisah begitu lama rasanya menyepikan diri.... pendek citer, macam tajuk.......


seorang ibu nyamuk, penternak nyamuk aedes besar-besaran suatu ketika dulu di tahun akhir parasitologi gunaan, dengan sadisnya terpilih utk merasai demam denggi.... adussss!!! tak sangka betulll... mungkin juga ade baiknya saya terkena demam denggi...selain jadi insan terpilih dijatuhkan 'bala' meringankan dosa (Harap-harapnya.. insyaAllah) maka dapat juga saya kongsikan betapa sakit dan siksanya mengidap demam denggi tu....


sebenarnya x sangka pon kene demam denggi..... saya mula batuk-batuk lepas tibai beberapa bijik durian...makan mentah, buat kuah.... mungkin sebab 'panas'nya durian tu, saya kene batuk plus sakit tekak.... x jadi hal sebab suara saya bukan aset utk mengajo.... cuti le katakan..maleh jumpa doktor... saya biarkan batuk dan sakit tekak tu berlanjutan dengan harapan boleh baik sendiri.... hampir seminggu... sampai ari rabu bawa hakim cek 9 bulan, saya cadang nak g jumpa doktor, sebab lom baik-baik batuk n sakit tekak.. tapi masa tu husband yg kebetulan dah ade di hometown sangat letih, balik klinik anak, dia cuma ingat nak rehatkan badan... kesian dia.. jadi saya diamkan saja niat nak jumpa doktor... maleh nak g sendiri....


malam nye tu... saya dah rasa seram sejuk.. bukan sebab nampak antu tapi ntah kenapa badan rasa x sedap... amik wudhu' pon jadi teketor-ketor... sejuk hingga ke sum-sum tulang. badan rasa lenguh semacam... sakit-sakit badan ni, macam rasa salah tido je.... tilam vono beribu hinggit tu pon rasa macam tido ateh papan jer... x tau kenapa....


esoknya cam biasa sume yg skolah pegi ke skolah...(paknye pon sama ler) saya membungkuskan diri sebab demam dan kesejukan... memang sesakit badan sume nyer.... sendiri fikir kot sebab batuk n sakit tekak yg cronic kut... tu la..maleh jumpe doktor lagi..... jumaat tu husband g outstation... x de le kabo dia pasal demam ni... x nak dia susah hati...


sampai ari sabtu, cam biasa routine anto amik anak-anak ke kelas depa... abis taekwondo 4.30 ptg, dah x leh simpan sakit dah.... masa tu hafiz n angah pon kene sakit tekak dari ari jumaat.... takat diri sendiri sakit, saya leh simpan lagi tapi bila anak-anak sakit gak, x leh ler.... kuatkan diri g klinik.... temperature saya 39 dejah.. masih demam walaupon x sepanas demam sebelum ni rasanya... dapat le ubat batuk, sakit tekak. antibiotik ngan demam....


oleh kerana x leh nak harapkan sesapa, saya juga kene drive sana-sini walaupon masih x sihat.... ape yang saya rasa, bijik mata ni macam kene ramas-ramas... sakit rasanya saraf-saraf optik yg ade...memang saya rasa bahaya sangat pemanduan saya sebab saya x leh agak distance dengan betul.... dah le refleks saya pon jadi lambat.. nak slow down tu pon slow sangat... rasa macam nak telanggar je vontot kete kat depan... nak kuar simpang pon x berapa betul budget... patutnya saya bungkuskan diri tido kat umah tapi nak wat camana... sakit pon kene urus anak-anak...


dalam sakit tu, sebenonye maleh nak havoc citer kat sesapa...maleh nak tageh simpati la konon... tapi petang sabtu tu, kulit saya menunjukkan ade sesuatu di sebalik demam ini.... ade tompok-tompok merah.... pada tangan , lengan, peha, betis.... petang tu jugak ade fogging kat area umah ni..... kene denggi kah aku??? masa tu demam dah berkurang. rasa segar sket dari sebelum ni tapi merah di kulit lain dari yang lain..... inikah rupanya gejala/simptom demam denggi..


ari senin pagi, saya cal seorang adek... masa tu sendiri rasa macam kene denggi kut.... tengok iklan kat tv, kan anak tunggal depa mati sebab ingat demam biasa..... saya pon ngan syahdunya.. tapi maintain suara steady, g tau adik tu.... isau juga, kang tetiba jer Allah amik nyawa saya, x sempat nak wat ape-ape.... dia soh cek darah.... tu yang saya maleh tu...bukannya kita x tau prosedur kat spital gomen ni.... amik nombor, tunggu punya lama, amik nombor kat tempat darah, tunggu punya lama lagi... ntah bape jam baru leh jumpe doktor.... maleh tul.. kat klinik bayo di kuale ni rasanya x de blood test utk denggi.. rasanye le.. x de tanya pulak...


saya cuma bgtau adek sorang tu jer tapi macam biasa, bab kesihatan ni bukan leh simpan lama, tau-tau mak saya pon tau.... adei.... havov le jadinya. mak soh g cek darah petang tu jugak.... maka dalam rasa terpaksa, saya g spital petang isnin, amik nombor, kata demam, depa bg borang cek darah... mujur x ramai, terus amik darah... alhamdulillah, lab assistant tu memang terer dalam keje dia, senang dan cepat jer dia dapat amik darah saya... anto lab darah.. sekejap jer dah dapat result.... alamak, camana nak baca benda-benda tu??? masa bagi kertas tu, org lab tu tanya...'demam ke?' mukanye semacam jer... saya yg mulut cekgu ni tanya balik...kenapa? saya kene denggi ke?? adei.... dia soh jumpa doktor... tau le saya.. saya cuma x tau nak baca result tu dan nak tau ape maksud result tu....nak jumpa doktor mesti kene tunggu lama lagi....


maka tepaksa saya cal adek saya sorang lagi yg penah kene denggi sampai kene masuk ward... dia bagi tau, tgk platlet... bacaan normal patutnya 250 ke atas..... saya???? kat tempat platlet tercatat 112.... adei..... sah kene denggi le nih!!! sampai nombor, saya masuk bilik doktor... bukan doktor pun tapi medical assistant... dalam masa saya menunggu punya lama tu, suami sempat balik dan join saya kat spital.... rasa jatuh cinta lagi bila nampak wajah suami mencari-cari saya di ruangan menunggu tu.... rasa nak peluk-peluk je dia... tapi mana boleh... kat public weh!

bacaan platlet saya memang rendah. kurang separuh dari normal... saya dipesan soh minum air banyak-banyak. esok kene test darah lagi....


petang tu juga mak sampai dari ipoh.... punya banyak bekalan air jambu batu merah.... ngan buah pear...ni semua petua-petua utk cepat tambah platlet darah.... sebelum tu pon suami dah beli banyak 100plus... jenuh saya nonggeng minum punya banyak air...nak temuntah-muntah air rasanya... petang tu juga dia beli 2 karton air ECPI 1.5 litre. tu pon saya heret sana sini sebotol air, plus minum air jambu batu merah lagi.... asyik ulang-alik ke tandas je le...


esoknya, suami teman g cek darah... adei... jatuh lagi... 109. MA tu kata patutnya kene masuk ward nih tapi saya x nak... tak sanggup rasanye kene cucuk tangan dan masuk drip... cukupla masuk spital sebab g beranak n jaga anak.... lagi pon ntah kenapa, period saya jadi x betul, belum cukup cycle 28 hari, dah kene period balik... adoi.. bukan senang nak stay kat spital waktu2 begini... ngan kene drip lagi... x leh nak bayangkan. pas tu ingat anak-anak lagi... saya janji kat MA tu saya akan berusaha lebih bersungguh-sungguh utk minum lebih banyak air utk cek lagi darah esok hari...x nak masuk ward.


di umah, saya terus minum memacam tu, makan pear bebanyak, makan ketam rebus (ni pon petua gak tapi punya la hanyir rasanya... seksa betul dok dalam jagaan ikut memacam petua ni...mak punya pasal, saya telan juga...) demam dah x rasa dah... badan pon rasa makin sedap.. cuma alignment penin-penin tu masih ade... esoknya, pepagi jumaat, adik teman ke spital... alhamdulillah.. dah naik 159. kali ni dapat jumpa doktor betul... dia tgk suma dah naik, x yah cek darah lagi katanya... tapi teruskan minum banyak air.... lega rasanya.... kat umah saya teruskan minum berbotol-botol lagi ECPI, berkotak-kotak lagi air jambu batu merah....


ari sabtu, sempat g kenduri adik kawan yg g pooling sama ke penang... gtau kat dia, saya baru pulih dari denggi.... patutle blog bersawang.... rupanya dia pon perasan blog saya dah x berusik sekian lama....


sebenarnya time buat post cinta tu pon, dah batuk-batuk.... bila dah kene demam sampai menggigil-gigil, tu yg x lalu nak post ape-ape, komen ape-ape... masa cek darah kali petama tu, sempat sembang ngan MA tu, saya ni pernah ternak aedes... x sangka pulak mak nyamuk pon kene denggi juga....


mungkin masa study dulu, research saya tentang parasit dalam nyamuk.... saya sentuh sikit jer tentang classical dengue fever dan haemorhagic dengue fever... saya pon tak berapa jelas beza denggi biasa ngan denggi berdarah.... rupa-rupanya kalo platlet below 100, tu bleh sebabkan denggi berdarah dan bleh sebabkan kematian....ya Allah, syukurlah saya punya masa lagi utk membesarkan anak-anak dan bertaubat kepada Allah.... pengalaman singkat ni pon cukup menyedarkan saya betapa dekatnya kita dengan kematian.....

15 comments:

  1. Perasan jugak arazma punya blog ni tak update..ingatkan sibuk..rupanya kena demam denggi..Alhamdulillah dah sembuh..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah... dah ade kekuatan teruskan blog..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah dah sembuh yer.. tapi bab sakit2 badan tu lambat kan baiknya.. pernah kena viral fever ni.. sgt sakit2 badan. Selamat kembali ke dunia blog! :)

    ReplyDelete
  4. tq... memang kengkawan yg penah kena denggi pon kata gitu... nak pulih badan sepenuhnya mungkin ambil masa sebulan.... ape-ape pun tetap kena kuatkan diri... routine ulang-alik study sudah bermula....

    ReplyDelete
  5. aisehh.. kena denggi. bahaya tuuuu... jgn buat main2 demam zaman sekarang ni... kalau denggi tu kira boleh tahan lah sikit walaupun teruk... takut kena yang lagi ngeri sekarang ni... huhhhhh... mintak dijauhkan Allah... takut nanti selsema pastu kena samak hidung pulak... heheh..

    apa-apa pun.. moga cepat sembuh dgn sepenuhnya...

    ReplyDelete
  6. wah..patutla akak lama menghilang.dasyatnye denggi.Budak rumah saya dua org da kena denggi.sy pun takut2 kena denggi ni sbb sakit sendi+demam wktu malam2.Banyak nyamuk kat sini~

    ReplyDelete
  7. demam denggi x leh buat main2 , nti merana badan !

    ReplyDelete
  8. chime,
    hati berbelah bahagi nak g spital sebab risaukan penyakit lagi satu tu lah.... tapi nak jadi citer, bila baca list simptom dia, x de pulak selsema....tapi nama pon selsema vavii, vavii je le yg selsema...

    iqbal,
    kita buat perang abis-abisan ngan nyamuk.. paling kurang, kenekan sekatan fizikal.... gunakan kelambu!!! kalau dapat tampar, tampar sampai penyet and lumat... jangan biarkan ia terbang pergi.....

    ase1,
    tak mo main2 dah....isytihar perang ngan nyamuk...

    ReplyDelete
  9. ape maksudnya? tak abih belajo arab dulu...

    ReplyDelete
  10. camtu laa gak sy rasa ms demam 5 ari tu..
    ada plak redsp0t ari terakhir tu..
    tak0ttt..
    tp es0knya, hilang redspot..
    jd, ia bukan denggi..
    =.=..
    seb baik..

    ReplyDelete
  11. Patutlah singgah x de update...hehehee.

    Sy pernah jugak kene dulu. Serik. Bersyukur sgt Allah masih bagi peluang untuk hirup oksigen di bumiNya ini ..anyway, take care ye. Anak - anak camne? Kene denggi jugak x?
    -kelkatubiru

    ReplyDelete
  12. skbio,
    mujo bukan denggi...
    balik usm ni, takut pulak kene selbab, nauzubillah...

    kelkatubiru,
    alhamdulillah anak2 suma sihat.. tau je kene denggi ari tu, terus buat sekatan fizikal dari nyamuk... siap pakai sock dalam umah, x nak jadi carrier denggi.

    ReplyDelete
  13. syafa... tima kasih... alhamdulillah sihat dah.

    ReplyDelete

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin